Texts

Tots necessitem uns drets, una llibertat i uns deures a seguir

dimarts, 12 d’abril del 2011

Miguel Gil Moreno

Miguel Gil Moreno (në terren: sobre el terreny)
Periodista que va deixar la seva feina d'advocat per transmetre, a través del periodisme, la veritat dels fets.
Va morir el 22 de maig de l'any 2000.

“L’any 1993 Miguel deixa la feina d’advocat a Barcelona i se’n va a Bòsnia durant dos anys.”
-Gent de Bòsnia: molta gent va ser assassinada. Miguel era una persona íntegra i sempre explicava la veritat.
-Director de la cadena: Miguel era diferent als altres periodistes. Al principi anava molt perdut i no sabia com iniciar-se en el periodisme. Es notava l’estil d’advocat. Miguel volia anar a Bòsnia i transmetre el que passava.
Era molt característic perquè anava amb moto i amb la càmera a l’esquena.


Tenia bona relació amb els civils, era molt servicial. Es sacrificava per poder transmetre al món la realitat dels fets. Va començar impactar les seves primeres imatges i cròniques.
“L’any 1995, Miguel comença a treballar a l’Associated Press. Abans només treballava per afició, estava aprenent l’ofici.”
Tenia la capacitat de conèixer el conflicte d’una guerra amb molt poc temps i explicava les experiències personals.
Hi va haver una matança impressionant: entre vuit i deu mil persones. Miguel va ser l’únic periodista que va anar a buscar proves per poder explicar el que passava. Va començar a tenir prestigi professional.
“Acabada la guerra de Bòsnia, Miguel comença un període de dos anys a Àfrica on trobem molts conflictes relacionats en diversos països.”
L’experiència de Bòsnia va ajudar molt per poder afrontar aquestes guerres. Trobem un moment en què ha de triar entre gravar o deixar la càmera i ajudar aquella pobra gent. Ha de prendre decisions importants, ell es molt competitiu. Se’n va a Sierra Leone on trobem una rebel·lió contra la capital (Guerra Civil). Una experiència personal va ser que li van fer un cop al
cap amb la mala sort agafar al càmera el qual havia gravat.
Aquí el trobem amb un grup de nens Africans.



Un altre aspecte a destacar és la seva fe envers Déu demanant-li sempre ajuda per conservar-lo. Perquè una imatge tingui valor s’ha de saber la situació que s’està vivint en el moment.
Trobem unes imatges d’un equip de futbol. Aquestes els relaciono amb l’explicació de Chema Caballero sobre el seu programa a Sierra Leone.
“L’any 1999 l’exèrcit rus encercla la ciutat de Grosly. Només cinc periodistes aconsegueixen entrar dins de la ciutat i un d’ells és ell.”
Els viatges que haurà de suportar seran molt fred si amb un gran sacrifici. Vius la vida amb molta intensitat. Ell creu que els moments més impactants que mai hagi viscut, entre altres, són les converses amb les persones que es troben en guerra.
“L’any 1998 torna als Balcans en la guerra de Kosovo. Va estar exercint el seu treball durant dos anys més.”
Comencem explicant un acte d’heroïcitat: salva la vida d’una persona ferida portant-la a una ciutat abans d’un hospital de campanya on s’hauria acabat morint. Aconsegueix anar a un lloc d
e fets importants gràcies al govern serbi. Passa el seu pitjor moment filmant unes imatge que van tenir un gran ressó: diversos familiars es despedeixen en una estació de tren.
Txetxenia
“L’any 1999 l’exèrcit rus encercla la ciutat de Grosly. Només cinc periodistes aconsegueixen entrar dins de la ciutat i un d’ells és ell.”
Els viatges que haurà de suportar seran molt fred si amb un gran sacrifici. Vius la vida amb molta intensitat. Ell creu que els moments més impactants que mai hagi viscut, enrte altres, són les converses amb les persones que es troben en guerra.
Sierra Leone ( la mort)
“L’any 2000 torna a un lloc de primer pla d’actualitat mundial. Ell preveia que algú del grup periodístic moriria.”
Trobem una violència indiscriminada i absurda. La seva mort causa un gran impacte envers les altres agències, periodistes que havien compartit moments de la seva vida.
Miguel va morir en un revolt víctima d’una emboscada. Era el 24 de maig de 2000.
Després de la seva mort es crea una fundació sobre Miguel Gil Moreno.
Aquí trobem un link per si voleu més informació sobre la fundació.


Opinió Personal:

El que trobo més impactant i m'ha interessat més ha sigut quan deixa la seva feina d'advocat i se'n va a països on estan amb conflicte i guerres desastroses.
Arrisca la seva vida en molt moments.
També em va impactar la gran relació d'amistat que buscava amb els civils.
Destaco un moment que volia fer riure uns nens africans moribunds però no ho aconsegueix. S'adona dels mals moments que passen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada